çevir   2 yıl önce

Araştırmalara göre erkeklerin pandemi döneminde kadınların ev işi yükünü hafifletmek yönünde verdikleri destek kısa sürdü ve ev içindeki iş bölümü eski haline geri döndü..Bristol ve Berlin Humboldt Üniversitesi'ndeki Üniversitelerinin ortak yaptığı araştırma, evde çalışmanın uzun vadede cinsiyet normlarını etkilemeyeceğini ve ev işlerinin hala kadınların görevi olarak görüldüğünü ortaya koydu. Yaşları 24 ile 54 arasında değişen 2.000'den fazla çiftin değerlendirildiği araştırma, annelerin karantina sırasında kısa bir süre artan cinsiyet eşitliğinden sonra ev işlerinin çoğunu yapmaya geri döndüklerini gösteriyor.

Araştırmaya göre çocuğu olmayan çiftlerin, işleri eşit olarak paylaşmaları daha olası görünüyor. Çocuğu olmayan çiftler, pandeminin başlangıcından sonra ev işlerinde çocuklu çiftlere göre daha eşit bir paya sahip olmayı başardılar. Pandemi döneminde evde küçük çocuğu olan çiftlerin daha fazla dayanışma içine girdiği görülmüştü fakat sonrasında çalışıyor da olsa anneler ev işlerinde cinsiyetçi normların etkisine geri döndüler. Aynı dönemde yapılan araştırmalar çocukların evdeki eğitiminde sorumluluk yüzde 67 oranında annelerde olduğuna işaret ediyordu fakat rakamlarda iyileşme vardı.
Araştırmayı yorumlayan uzmanlar, kadınların pandemi sonrasında işe dönüş ihtimallerinin daha düşük olduğunu düşünüyor. Okulların kapalı olduğu durumlarda kadının işe dönüşü daha zorlaşıyor. Öte yandan pandemi döneminde işini kaybetmiş olan kadınların cinsiyetçi normlar yüzünden işe başlamaları erkeklere göre daha düşük seviyede gerçekleşiyor.

Geçenlerde dinlediğim bir podcastte (Eyvah CEO Doğuruyor) yapılan bir kamuoyu araştırmasından bahsediyordu.Bu araştırmada erkelere yapmaktan en az hoşlandıkları ev işleri sorulmuş.Sanki sevdikleri ev işleri varmış gibi neyse..En üst sırada çıkan ev işleri perde asmak,balkon yıkamak ve cam silmek çıkmış.Önce anlamadım ama sonra fark ettim ki bunların üçünün de ortak özelliği dışarıdan görülen işler olması.

#çalışananne #görünmeyenevişleri #evişleri #fizikselyük #çalışankadın #yardımdeğilişbölümü

image
  • Beğen
  • Çok güzel
  • Daha iyi olabilir
  • Çok iyi
  • Üzgün
  • kızgın