Kız Çocuklarını Girişimciliğe Teşvik Etmenin Önemi

Kadın girişimciliğine destek veren STK’lar ve programlar son derece faydalı olsalar da, kadınlara yeterince erken ulaşıyor sayılmazlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, yaşamın her alanına sirayet ettiği kültürel altyapıya sahip ülkelerde özellikle altı çizilmesi gereken konu, kız çocuklarına henüz eğitimlerinin başlarındayken, yalnızca finansal bilgilerin değil aynı zamanda girişimciliğin gerektirdiği tüm becerilerin kazandırılması ve buna yönelik eğitimler almalarıdır. Bunu sağlamanın en hızlı ve etkili yöntemi ise, kendi girişimlerinde başarılı olmuş kadın rol modellerle iletişim kurmaları.

Girişimcilikte Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı

Girişimcilikte ayrımcı tutumu açıklamak için Harvard İşletme Okulu’nun 2017 yılında yayınladığı “Gelişimde Çeşitlilik” makalesinde “homofili” kavramını öne sürmüştür. Bu açıklamaya göre, iş dünyasındaki yatırımcı ve girişimciler, kendilerine benzeşik kişilerle çalışmak ve network kurmak istiyorlar. Risk sermayedarları kendilerine benzeyen girişimcilere yatırım yapıyor, dolayısıyla çoğunluğu oluşturan erkekler tüm network ve iş imkanlarını ellerinde tutmuş oluyorlar. Homofili kariyer seçimlerini de etkiliyor. Eğer kız çocukları, kadın girişimcilerle tanışıp onlarla iletişim kurmazlarsa, kendilerini bir girişimci olarak görme ihtimalleri düşüyor.

Girişimcilik hattına daha fazla kadın dahil etmek ve kız çocuklarının eğitimini girişimciliğe teşvik edici nitelikte vermek çok önemli. Üniversitelerde düzenlenen girişimcilik organizasyonları her ne kadar faydalı olsa da, üniversite çağına kadar girişimciliğe yönelik hiçbir ilgi geliştirmemiş öğrencilerin dikkatini çekmeyecektir. Bu durum gerçekten önemsenmesi gereken bir sorun teşkil ediyor, zira hangi bölümü ve iş dalını seçerse seçsin, girişimcilik için gereken beceriler bütünü (hedef koyma ve hedefe ulaşma, cesaret, finansal yetenek, ölçülü riskler alabilme), kadınlara her alanda yardımcı olacak ve her iş dalında mutlaka yollarını açarak ilerlemelerini sağlacak unsurlardır.

Daha da önemlisi, üniversite programları, yüksek eğitim almaya teşvik edilmemiş, liseden sonra okumayı bırakmış genç kızlara hiçbir zaman ulaşmayacaktır.

Çocuklara Girişimcilik Becerileri Nasıl Kazandırılır?

Yetişkinlere zor görünen pek çok beceriyi, daha az şartlanma ve mental bariyere sahip olan çocuklar çok daha hızlı şekilde geliştirebilir ve çeşitli uygulama alanlarında deneyimleyebilirler. Erken yaşta bu deneyim alanına giren çocukların sonraki hayatlarında kendilerine “hayır” dendiğinde, “evet”i alabilecek girişimcilik kabiliyetini ortaya çıkarmaları, diğer insanlara göre çok daha olasıdır.

Girişimciliğin temeli zorlu koşul ve görevleri fırsat olarak görme mantığı ve dünyaya bir değer kazandırma arzusudur. Bu zihin yapısının oluşturulabilmesi için gereken nitelikleri ve çocuklara bu nitelikleri aşılama yöntemlerini sizin için listeledik.

1. Yaratıcılık

Çocuklarınızın size sordukları soruları geçiştirmek yerine, onları cevaba giden yola yönlendirecek karşı sorular sorun ve onların bu sorulara cevap arayarak, kendi sorularını kendilerinin cevaplamalarını sağlayın. Bunu bir süre tekrar ettiğinizde size sordukları soruların derinlik kazandığını ve kendi verdikleri cevapların gitgide daha çözümsel ve yaratıcı olduğunu tespit edebilirsiniz.

İleride iş dünyasında karşılarına çıkan sorunlara hızla çözüm bulmalarını sağlayacak zihinsel alışkanlıklardan en önemlisi budur.

2. Özgüven

Çocuklarınızın sergilediği “hatalı” olduğunu düşündüğünüz hareketlere müdahale etmek yerine, kendi seçimlerini yapmalarına müsade edip onlara destek olduğunuzu hissettirmeniz, ileride sergileyecekleri duruşun ne denli özgüvenli olacağını belirleyecek kilit noktadır. Çocuklarınızın fikirlerini teşvik edin ve hatalarını farkettiklerinde, kendi çözümlerini üretmeleri için zaman tanıyın. Bu çözümleri üretmeleri onlara “yapabiliyorum” duygusu da verecektir.

3. Dayanıklılık ve Esneklik

Aynı anda bulunması çok önemli iki niteliktir. Zorluklar karşısında dayanıklı olmak ve değişim karşısında esneklik gösterebilme yeteneği, girişimcilikte başarının en büyük sırlarından biridir. Çocuklarınızın her denedikleri şeyde başarılı olamayacağı konusunu kabullenebilmeleri için onlara destekleyici bir ortam sunun. Hayal kırıklığına uğradıkları zaman onları anladığınızı gösteren bir tutum sergilerseniz, üzüntülerini bir kenara bırakarak yeni bir şeyler denemeye odaklanacaklardır. Geleceğe dair endişe duymak yerine, nerede ne fırsatlar olduğunu gözetmeye başlayacaklardır. Değişim karşısında adapte olabilen, zorluklara göğüs gerebilen bireyler yetiştirmek her ebeveyn için çok önemli olmalı.

4. Hedef Koyma

Kendi hedeflerinizden ve hedefe giderken izlediğiniz yol ve yöntemlerden çocuklarınıza söz ederek onların fikirlerini alın. Onlar için nelerin önemli olduğunu, neleri başarmak istediklerini ve bu isteklerindeki belirleyici kriterleri tespit edin.

Sizin hedefe giderken attığınız adımlara tanıklık etmek onlara başarının neler gerektirdiğine ve nasıl sağlandığına dair çok somut fikirler verecektir. Kendi hedefleri olduğu zaman, sistemli şekilde önlerine belli yöntem ve basamaklar koyabilecek altyapıyı bu şekilde oluşturmanız mümkün.

5. Duygusal Zeka

EQ ve empati kurabilmek liderler için çok önemli niteliklerdir. Çocuklarınızın hislerini ve düşüncelerini önemsemek, onlara saygı duymak ve çocuklarınızın problemlerini onlarla birer yetişkinlermişçesine oturup konuşmak, onlarda da bu alışkanlığı geliştirecektir. Duygularının anlaşıldığı ortamda büyüyen çocuklar, yetişkin hayatlarında kendileriyle ortak duygulara sahip insanları fark edip onlara doğal bir ilgi geliştirebilir, diğer insanlara, aileden gördükleri saygılı ve anlayışlı tutumu sergileyebilir ve çalışanlarının hislerine özen gösteren liderler olabilirler.

image
  • Beğen
  • Çok güzel
  • Daha iyi olabilir
  • Çok iyi
  • Üzgün
  • kızgın